Säsongsbundna råvaror ligger i tiden

Att äta mat efter säsongens råvaror är någonting som med den ekologiska trenden blir allt vanligare, och även någonting som rekommenderas för att både få till god och nyttig mat. Om man dock inte är van vid att äta efter årstiderna kan det vara svårt att veta vad det är som gäller, speciellt om man bor i en stad snarare än i närhet till naturen. En som dock lyckats med detta är Sarah Anderin, en kvinna som man skriver om i artikeln här. Sarah väljer främst närproducerat, och har gått från kock i storstaden till matkreatör i skärgården.  Hon menar på att det är onödigt och dumt att köpa, exempelvis löjrom, från USA, när man kan ta sikrom från sjön – och visst är det väl så. Kanske låter det redan självklart för dig att äta säsongsbunden mat, men så är det inte. Sanningen är faktiskt att det bara för några år sedan var tvärtom, då skulle man äta jordgubbar i januari när man va på restaurang eftersom det ansågs vara exklusivt.

Tips på höstrecept

Nu är det ju höst ute och det är verkligen en årstid som erbjuder massvis med got mat. En blivande klassiker och ny favorit till hösten är pumpasoppa. Den är både nyttig och otroligt god, dessutom är den lättlagad och tar inte allt för lång tid att få klar. Även svamprissotto är en omtyckt höstmåltid, och självklart är den godast om man har varit ute och plockat svampen själv. En ska dock vara försiktig med svampar, eftersom det finns giftiga svampar i naturen. Bäst är det om du plockar svamp som du är helt säker på är ätbar. Om du är ute efter en tre rätters höstmåldtid är pumpasoppa perfekt som förrätt, svamprisotto bra för huvudrätt och till efterrätt kan vi rekommendera hasselnötsglass.

Läs gärna också vårt inlägg om vad du som är intresserad av matlagning kan göra för att utveckla din matlagning. I inlägget tar vi upp saker som rätt  redskap i hemmet ,råvaror och vikten av att ta sig tid till att laga mat för att få rätt effekt.

????????????????????????????????????????