Nyårslöftet äta hälsosamt – bra att veta

Snart är det dags för många att lägga sina nyårslöften. Om du är en av dem som gör det och att ditt löfte i år kommer vara att äta nyttigare och mer hälsosamt, så finns det något som är bra att veta. Du kommer nämligen inte märka en stor skillnad direkt, utan det tar ett tag att vänja sig vid bättre kost. 

Ska du också träna mer och äta bättre i år? Om du är en av dem så ska du veta att det är ett superbra nyårslöfte. Det gäller att bestämma sig för att det ska funka.

Tarmfloran måste anpassa sig

Men det gäller att inte ha för bråttom med att märka skillnad. Att ställa om från en onyttig kost till nyttig kost är inte samma sak som att börja träna. Vid träning märker du ofta skillnad direkt, kanske inte på kroppsformen, men i och med att du blir piggare. Men när du ställer om kosten så ska du inte bli förvånad om resultatet inte kommer lika snabbt. Det kan nämligen dröja ett tag för tarmflorans bakterier att vänja sig med fler sorters bakterier, och du kan bli lite dålig i magen. Men efter ett tag blir det bättre, så fort magen vant sig med den nyttigare kosten så kommer du att må mycket bättre. Det är inget man behöver vara ledsen för att det tar lite tid, i en artikel från Sveriges Radio menar man på att forskning kring detta kan vara bra för framtida kosttillskott.

”En annan förhoppning som forskarna har är nämligen att deras studier ska vara ett steg mot att hitta vilka bakterier som är bra. Kanske går de då att använda i kosttillskott i framtiden.”