Kan svenska odlare och andra livsmedelsproducenter konkurrera med dansk fläskfilé, holländska tomater och exotiska frukter som transporteras hit från länder långt borta? Det finns många som hävdar att det går alldeles utmärkt.
Jordbruksminister Eskil Erlandsson har en vision om att göra Sverige till ett matland. För att åstadkomma detta lyfter han fram flera saker, bl.a. de svenska lantbrukarnas utbildningsnivå.
En annan viktig faktor är naturligtvis livsmedelsproducenterna. Många nya företag, som har som affärsidé att erbjuda närproducerade och ekologiska produkter, startas runt om i landet, och de har ofta lätt för att hitta kunder, eftersom efterfrågan på denna typ av livsmedel ökar. Många företag som varit med i branschen ett tag bygger nu ut för att möta den ökande efterfrågan.
Krögarna
Allt handlar dock inte bara om politiker, lantbrukare och livsmedelsproducenter. Krögare och som arbetar med mat har en möjlighet att visa vägen. Just detta är vad många krögare gör. Många som driver restauranger har länge intresserat sig för råvaror av bättre kvalitet än de som man hittar i handeln. Därför har de länge samarbetat direkt med producenter, för att kunna erbjuda rätter av högre kvalitet. Många krögare har också börjat odla egna grönsaker eller örter, eller börjat plocka dem i skog och mark.
Idag finns flera restauranger runt om i Sverige som satsar på att erbjuda lokala smaker. Det kan t.ex. handla om att enbart använda ingredienser – med enstaka undantag – från det landskap där restaurangen är belägen. Detta gäller inte bara finkrogar. Vi ser idag ett allt större intresse för olika typer av snabbmat, inte minst hamburgare, som håller på att bli en ny typ av finmat. I Östersund har det gamla konditoriet Tages ersatt Sibylla med sina egna hamburgare, gjorda på jämtländskt nötkött och stenugnsbakat bröd.
Det offentliga
Och därmed är vi tillbaka på den politiska nivån igen. För att det lokalproducerade ska slå igenom på allvar krävs det också att lokalproducerade livsmedel upphandlas till skolmatsalar, äldreboenden och andra områden i den offentliga sektorn där mat serveras. Om mer av råvarorna kan upphandlas lokalt skapar det dessutom fler jobb. Lokalproducerade livsmedel blir på det sättet en vinst för hela samhället.