Mat efter säsong

Idag går det att äta nästan alla livsmedel året runt. Att gå över till att äta frukt., fisk och grönsaker efter säsong ger dock stora vinster. Till att börja med smakar maten bättre. Dessutom är det bättre för miljön.

Alla vet att det inte går att plocka blåbär i de svenska skogarna året runt. Det går inte heller att äta färska, svenska äpplen oavsett tid på året. Ändå går det att köpa nästan vilka frukter och grönsaker som helst i de svenska butikerna, oavsett tid på året. Svaret på frågan om hur detta kommer sig stavas konstgödsel, växthus och långväga transporter. Alla grönsaker och frukter kan odlas någonstans på jorden, så att de är i säsong när som helst. Detta sker dock ofta genom odling i växthus, eller med användning av stora mängder konstgödsel. Odlingarna är ofta stora monokulturer, där samma grödor odlas år efter år, vilket på långs sikt utarmar jorden. Vissa växter odlas inte ens i jord över huvud taget, utan i näringslösning som pumpas runt i automatiserade system. Sedan de skördats fraktas grödorna lång väg för att nå konsumenterna i bl.a. Sverige. Många frukter och grönsaker hinner inte ens mogna innan de skördas, utan får mogna under transporten. Den mognadsprocess som de genomgår är inte riktigt densamma som när de mognar på plantan.

Då och nu

Man behöver inte gå många generationer bakåt i tiden för att komma till ett samhälle då man odlade det mesta av sina grönsaker själv. En hel del konserverades, eller förvarades i jordkällare, för att kunna sparas till den del av året när nästan inget ätbart mognade. Mjölksyrning var ett sätt att bevara viktiga vitaminer och antioxidanter till vintern. Man torkade även frukt, eller lade in grönsaker i ättika, så som man fortfarande gör med gurka och rödbetor.

Även om man idag alltså har tillgång till alla typer av frukt och grönsaker jämt finns det flera fördelar med att välja att göra det som våra förfäder gjorde för att de inte hade något val: välja de grönsaker som är i säsong. Det innebär kortare transporter, mindre energi för att värma upp växthus, och minskat användande av konstgödsel. Dessutom smakar det bättre.