Kaffe – en delikatess

I dag skriver vi om delikatessen kaffe, en gröda som är så älskad med också så väldigt besprutad att det inte borde vara lagligt. Men genom att alltid köpa både fairtrade och ekologiskt kaffe kan var och en bidra till att kaffeproduktionen blir mer hållbar för jord och människor.

I Sydöstran kan vi läsa den dystra nyheten att kaffe är den mest besprutade grödan i världen, något som gör att vi med kunskap om detta kan påverka vår värld mycket, genom att köpa ekologiskt kaffe samt kämpa för att kaffeproduktionen blir sundare, för människor och jord. Kaffe när det är som bäst är ju en riktig delikatess, som Caffesso till exempel, det är små kaffekapslar som passar till Nespresso-maskiner och som trots hemmabruk ger en känsla av Bar Italia och Rom.

Gevalia eller Kopi Luwak?

kaffe-och-kaffebrodKaffe som delikatess i all ära, men det kan bli lite väl dyrt och märkligt om man bestämmer sig för att till exempel bara dricka Kopi Luwak, kaffe från dessa bönor ska tydligen vara extra aromatiskt. Bönorna som rostas är bönor som har ätits och bajsats ut av en kattliknande palmmård på Filippinerna och i Indonesien. Men smakar det, så kostar det, närmare 6000 kronor per kilo. Mer om detta går att läsa här.

Kopi Luwak eller bara Gevalia, det är oavsett mysigt och trevligt att dricka kaffe. I DN kan vi få fem anledningar till att fortsätta dricka denna mörkbruna drömdryck: Koffein är bra för minnet och prestationsförmågan, kaffe ger bättre potens för män, kaffe kan skydda mot bröstcancer med att halvera risken för den mest aggressiva varianten av sjukdomen, kaffe ger bra skydd mot diabetes och kaffedrickare lever längre än andra, i alla fall om man tittar på äldre som dricker kaffe och de som inte gör det. Så drick på för guds skull kaffe, om du nu inte redan är en inbiten fantast som så många andra frostbitna nordbor.