Ett hållbart fiske

De senaste åren har det kommit olika larm om att man inte ska äta vissa typer av fisk. Men den fisken som man fiskar själv brukar oftast vara helt okej att äta och så länge fisken har en miljömärkning är det fritt fram.

583129-fish

I Svenska Dagbladet skriver man att det vore bra näringsmässigt om svenskarna kunde öka andelen fisk i kosten och att vi i Sverige har förutsättningar för att göra det. Fisken innehåller nämligen ämne som jod, selen och D-vitamin, vilka vi ofta har brist på. Eftersom Sverige har en lång kuststräcka och ett landskap som är fyllt av vattendrag och sjöar, finns goda förutsättningar att öka fisket och vår konsumtion av hållbart fångad fisk.

Fånga fisken själv

För att verkligen få fisk som kommer från närområdet och som är fiskad på ett bra sätt, kan en idé vara att då och då bege sig ut på en fisketur och fiska upp sin fisk själv. Det är inte speciellt svårt att lära sig att fiska och genom att läsa på lite så kan man få reda på vilken fisk som är bra att äta och inte. Fiskeutrustningen kan man köpa till ett billigt pris i många affärer, och för dig som verkligen vill spara några slantar – köp fiskerullar online. De fiskar som man borde sikta på när man fiskar själv är de fiskarter som inte är hotade av utfiskning. Dessa är exempelvis gädda, abborre och gös, skriver Dagen. Abborren är dessutom en utav de fiskar som är absolut mest lättfångade för den som sysslar med fritidsfiske.

Köp MSC-märkt fisk

Den som inte riktigt känner för att ge sig ut på sjön för att fånga sin egen fisk, kan faktiskt ändå få den levererad till dörren. Det finns nämligen så kallade fiskbilar där man kan köpa allt från ett par kilo middagstorsk, till lyxig fisk för flera tusen kronor. I Dagens Nyheter kan man läsa att all fisk som säljs av fiskbilen är MSC-märkt, vilket innebär detta:

  • Att fisken är fiskad med hållbara fiskemetoder som säkrar framtida fiskemöjligheter och stärker bestånden.
  • Att fisken är fiskad från livskraftiga bestånd.
  • Att fisken är fångad med minimal inverkan på havsmiljön.