Engelsk vin – en bortglömd favorit

I ett tidigare inlägg skrev vi om vin till sommaren, om rosévin, vitt och rött samt om andra alkoholfria alternativ. För det är ju så att alkohol är något vi alltid bör dricka med måtta och respekt, samtidigt som man likväl ska njuta och må bra av det. Idag skriver vi om södra Englands nytappning av vin och denna växande trend i just detta område.

I SvD kan vi läsa att det faktiskt har blivit lite av en marknad med engelska viner. I södra England bubblar och jäser detta kärlekens dryck som aldrig förr och det växer dessutom, med populariteten. Faktum är att det i mitten av 1980-talet sågs som litet av ett skämt att engelsmän skulle börja producera vin, de skulle hålla sig till det de faktiskt kunde bemästra, nämligen öl och cider.

Engelskt bubbelvin populärt

VinkällareEngelskt bubbelvin slog dock de största champagnehusen vid en blindprovning 2010 och för varje år växer skaran med seriösa vinproducenter i rosornas land, enkom söder om London finns idag runt 400 vingårdar och vi får vänta och se hur det ser ut om något decennium, då kanske dessa trakter kan konkurrera med populära vinreseområdena som just nu är Moseldalen, Alsace, Toscana och liknande. Dessutom finns det mycket att tycka om i England, eller att titta på i alla fall, så som pittoreska små byar med ståtlig kyrka som hjärta i mitten, gemytliga pubar, storslagna slott med tillhörande grönskande drömträdgårdar samt hela stämningen av detta historiskt intressanta och fascinerande land.

Tydligen är det även så att Englan, och särskilt de sydligare delarna, har en gammal kärlekshistoria med just vin och att detta nu håller på att återuppvakna från en sedan länge stilla sömn, som Törnrosa nästan. I Grevskapen Sussex, Kent, Devon och Cornwall finns det ett stort antal vinproducenter att besöka så vi får nog allt ta och vända våra blickar dit, och inte alltid favorisera gamla klassiska områden i just Frankrike, Tyskland och Italien.

Det som tåls att tänka på är att framgångsrik vinproduktion kostar lika mycket som det smakar, och om det ska gå vägen krävs ofta större investeringar som gör marknaden värd att satsa på, vi tillsammans med vinproducenterna blickar fortsatt framåt och hoppas framtiden är ljus.